8. mart: Smrt karanfilima i orhidejama, sloboda ženama - Stoglava Aždaja
1262
post-template-default,single,single-post,postid-1262,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom

8. mart: Smrt karanfilima i orhidejama, sloboda ženama

Слика

U toku je nekakva ironija 8. marta; agonija većine zbog koje je jedan čitav vek 8. mart, kao Međunarodni dan žena, pretvoren u karanfile i orhideje. Sveli ste feminističku i civilizacijsku borbu na jedan dan, na cveće i čestitke koje upućujete uglavnom onim ženama koje su vas rodile, koje su se sa vama rodile, koje su vas naučile da pišete, ne uzimajući u obzir neupitnu činjenicu da je 8. mart, kao jedan dan u godini, samo simbolika za viševekovnu feminističku borbu. Klara Cetkin, Roza Luksemburg, Aleksandra Kolontaj su samo neke od mnogih veličanstvenih žena koje su se, još početkom 20. veka, životom borile za političku, socijalnu i ekonomsku ravnopravnost žena. Zahvaljujući njima mi, danas, 8. mart slavimo kao Međunarodni dan žena.
Ljuta sam svakog 8. marta jer svake godine, toga dana, ja iznova i iznova shvatam koliko vi, zapravo, nipodaštavate feminističku borbu, i to ne samo vašim neznanjem, već neumornim bezobrazlukom i primitivnim formalizmom. Punite svoje kapitalističke kase masovnom prodajom cveća, kupujete to isto cveće jer su vam autoritativni umobolnici rekli da bi to tako trebalo da se radi, a onda to isto nakazno cveće poklanjate majkama, sestrama, tetkama, bakama, učiteljicama, profesorkama, suprugama, ne shvatajući da im tako lupate patrijahalni šamar, kao i ona prethodna 364 dana u godini.
Koliko ste licemerni vidi se upravo svake godine, na 8. mart. Živite učaureni negirajući svaki feminizam, jer vama je feminizam ružna reč, a onda padnete u svoj neuki zaborav tako što kupite i poklonite karanfil ili orhideju, pevajući uz to: “ Žene, srećan vam 8. mart!“ Žmurite na nasilje nad ženama, na ekonomsku diskriminaciju žena, na patrijahalni teror nad ženama, a onda se napravite pametni, a zapravo nesvesni koliko ste ograničeni, pa odete u cvećaru, kupite neki kliše cvet, i tripujete da slavite 8. mart, koji tokom cele godine, svojim postojanjem, negirate.

8. mart je drugo ime za revoluciju. 8. mart je svaki dan. Feministička borba je život, a ne karanfil ili orhideja. Manite se cveća, nama ne treba cveće. Nama trebaju naša prava i naša sloboda. Mi plešemo naš doživotni revolucionarni ples.

http://www.cosmopolitan.rs/moj-zivot/uspesna-i-smela/21896-8-mart-je-svaki-dan-manite-se-cveca-zenama-trebaju-prava.html

Nema komentara

Ostavi komentar