Čemu me je sve naučio feminizam - Stoglava Aždaja
1311
post-template-default,single,single-post,postid-1311,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom

Čemu me je sve naučio feminizam

cropped-emma-goldman-quotes.jpg
Zahvaljujući svom feminizmu postala sam hrabrija, solidarnija i upornija. Postala sam kritičnija, pre svega, prema sebi pa onda i prema svetu u kojem živim. Naučila sam da preispitujem sve sa čime se susrećem, da sve posmatram iz više uglova, ne isključujući tuđe perspektive, bez obzira na to što jedino iz svoje mogu da delujem. Nisam postala tolerantnija jer u toleranciju ne verujem. Ne znam ni šta je tolerancija. Zapravo, znam. Tolerancija je, kako to Igor Mandić kaže: “ Odsustvo interesa za istinom“ . Stoga, ja ne želim ni da budem tolerantna. Postoje mnoga pitanja oko kojih nikada neću biti spremna na kompromis, jer kada bih pristala na kompromise samim tim ja bih izgubila u svojoj borbi, za koju živim. Naučila sam da živim svoju slobodu. Naučila sam da se, neprestano, borim za svoju slobodu ali i slobodu svih nas. Naučila sam da se borim za prava koja imam, kao i za ona koja nemam. Naučila sam da je solidarnost ključ moje borbe i da solidarnost moram učiti, svakodnevno, bez pogovora. Naučila sam rušim tabue, da dekonstruišem primitivni moral, da živim kako želim i kako umem, bez pritiska društva i njegovih okova. Feminizmom sam spoznala svoju posebnost, svoje kvalitete, nadogradila sam i nadograđujem svoje obrazovanje i vežbam svoju istrajnost. Naučila sam da kažem NE, da se ne plašim da mislim i govorim šta mislim, naučila sam da ne verujem u ono što mi nameću i da glasam protiv svega što je u suprotnosti sa mnom, ma koliko god se to predstavljalo kao neka “nužna“ norma. Naučila sam da norme ne znači ništa, da sam norma ja sebi samoj i da je moja norma isključivo ono što ja u sebi nosim, i ono u šta ja verujem. Moja norma je moja plemenita, iskrena i oslobođena feministička borba.
Naučila sam da budem bolji čovek. Naučila sam da budem žena kakva ja želim da budem. Naučila sam da gazim i uništavam stereotipe, da prkosim svima koji stanu na moj put slobode, da pobeđujem sve koji mi lupaju patrijahalne šamare i da se bez imalo razmišljanja borim, do smrti, za ono u šta bespogovorno verujem.

 

Naučena Aždaja

Nema komentara

Ostavi komentar