Harizmatična - Stoglava Aždaja
2388
post-template-default,single,single-post,postid-2388,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom

Harizmatična

harizma

Vazda sam smatrala otrcanim kompliment poput onog: “ Harizmatična si!“ . Ta harizma se skoro uvek i svuda ubacuje i dodeljuje tako olako, kao veštački kompliment, i to naročito ženama. Nekako se smatra da je ženama kompliment najneophodniji i da je u tom smislu najbezbolnije reći im da su nadasve harizmatične. Bljak. Harizma, harizma, harizma. Sve što ima veze sa harizmom ja sam viđala jedino na etiketima ( npr. naziv jednog našeg vina je Harizma) , zatim kao ime nekog hotela, restorana i ostalih izuzetno profitabilnih objekata. Tačnije, harizmu sam viđala svuda samo ne na ljudima. Zato sam odlučila da harizmu vratim tamo gde joj je i mesto, među ljude. Najpre, uspela sam sebi da objasnim šta znači biti harizmatičan/a i na tom putu autoobjašnjenja shvatila sam koliko je harizma zapravo jedna sjajna stvar. Nisam uspela da dođem do egzaktne definicija harizme (što mi nije ni bio cilj) , jer harizma nije lepota koja se idealizuje, iskrivljuje i modelira. Harizma se krije iza svakog iskrenog osmeha, zdrave pameti i slobodnog duha jednog čoveka.
Da li to znači da harizme ima svuda oko nas? Nažalost ne. Misteriju harizme otkrićete samo ukoliko uspete da spoznate, pre svega, u sebi iskrene osmehe, zdravu pamet i slobodan duh. Prestanite da delite žene na lepe i ružne. Prestanite da se igrate maskenbala svakoga dana ne biste li bile još lepše svojoj okolini i privlačnije svakom muškarcu na ulici. Oladite malo i shvatite da je lepota izmišljena, naročito danas kada šminkom i nekakvim četkama sebe možete pretvoriti u Bijonse, belog labuda ili Pocahontas. Harizmu ne možete da dodate, da obojite, našminkate, ugradite ili kupite. Iskren osmeh nema cenu i nije na prodaju. Iskren osmeh se poseduje i dešava, u svakom trenutku kada poželite iskreno da se smejete. Zdrava pamet se rađa, razvija, raste, neguje ali ne četkama, ajlajnerom ili veštačkim trepavicama. Slobodan duh se ne rađa, za slobodan duh se živi, za slobodan duh čovek je prinuđen da se svakodnevno bori. Nema tog pudera koji vas može osloboditi ili iskreno nasmejati. Nema te četke kojom možete izlažirati svoju pamet. Nema te puke lepote koja može biti važnija od iskrenog osmeha, zdrave pameti i slobodnog duha. Stoga, nema ni dražeg komplimenta od onog, nimalo plitkog:
“ Hej, baš si harizmatična! “ .

http://www.cosmopolitan.rs/moj-zivot/uspesna-i-smela/18285-sta-zenu-cini-harizmaticnom.html

 

Nema komentara

Ostavi komentar