Intervju produkcija: Životni miks Dijane Knežević Dee - Stoglava Aždaja
4796
post-template-default,single,single-post,postid-4796,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom

Intervju produkcija: Životni miks Dijane Knežević Dee

Kao i u svim ostalim profesijama na svetu, koje nisu striktno bazirane na etici brige, a koja se vešto prišiva ženi rođenjem kao nekakva zvezda vodilja, žene polako ali sigurno zauzimaju svoja mesta na pozorinicama, ruše tabue i predrasude, osvajaju podijume i vrte svoje ploče.

Intervju produkcija: Životni miks Dijane Knežević Dee

privatna arhiva

Iako smo još uvek poprilično daleko od feminističkog ideala jednakih šansi i mogućnosti za sve, bez obzira na rod, pol, rasu, klasu, religiju, naciju, čini se da ipak postoje neka profesionalna mora u kojima žena nema mnogo, ali kojima one brilijantno plivaju.

Tako, na primer, profesija disk džokejke nije ništa manje teža ili lakša od profesije bokserke, reli vozačice ili direktorke neke multinacionalne kompanije. Svuda u svetu žene vode svoje borbe. Neke to čine na ulici, neke za govornicom, neke u kući, a neke za DJ pultom, uz muziku, masu, povetarac i osmeh .

Dee je jedna od mnogih heroina 21. veka. DJ pult je ne razdvaja od sveta. Naprotiv, muzika je spaja sa svime što postoji, dok svojim pločama i neiscrpnim radom, talentnom i osećajem za muziku sasvim sigurno krči svoju stazu ka svetskoj dj sceni.

Šta po tvom mišljenju sa sobom nosi tvoja profesija? Pre svega, šta znači biti DJ i baviti se time na svetskom nivou, a šta to podrazumeva u Srbiji (ali i na Balkanu), ne samo u pogledu tržišta i/ili muzičkog ukusa, već i u pogledu mogućnosti, kvaliteta i dalje radne perpsektive koju mladi DJ-evi s ovih prostora imaju? 

Biti disk džokej/ka ili producent/kinja elektronske muzike u Beogradu, Londonu, Skoplju, Varšavi ili bilo gde na svetu znači istraživati muziku, tražiti nove „trake“, vežbati tehniku puštanja, oformiti neki stil po kome ćeš biti prepoznatljiv/a… Imamo primer toga da „trake“ srpskih i balkanskih disk džokeja puštaju svetske face, što znači da moje kolege/inice sa ovih prostora nisu determinisane društvenim okolnostima koji ovde vladaju.

Konkretno, kada dobijete priliku da u Beogradu nastupite pre nekog gostujućeg, inostranog DJ-a, to vam otvara mogućnost da vas on/a čuje i vidi i možda poželi da sarađuje sa vama. Dakle, mogućnosti postoje, iako dolazimo iz jedne ekonomski slabe zemlje. Kao i u svemu ostalom, ništa ne može preko noći, a potrebno je i malo sreće.

Muzika spaja ljude, pa je tako napretkom tehnologije moguće da tvoj rad, tačnije miks čuju bilo gde na svetu. Takođe, Beograd je, proteklih godina, ugostio sve važne i aktuelne disk-džokeje/ke, što znači da naš grad zaista zauzima važno mesto na mapi svetskih DJ-eva.

Šta misliš da li se na nekom univerzalnom nivou pravi razlika između muških i ženskih DJ-eva? I kako ti na to gledaš s obzirom da si žena i DJ? Kakva su tvoja iskustva s rodnim pitanjima unutar tvoje profesije?


Društvo na različite načine tretira muške i ženske disk džokeje, međutim evo ja na primer kao neko neko ko stoji iza DJ pulta i profesionalno se bavi puštanjem i produciranjem muzike, ipak ne delim to mišljenje, niti pravim razliku. Mislim da ukoliko dobro radiš to sto radiš, i ako je kvalitet toga što radiš izražen, zaista nije, niti sme da bude bitno da li si žensko ili muško.

Po svemu sudeći moju profesiju jesu svrstali u mušku, iako žene DJ-evi nisu pojava 21. veka, već su neke žene još 70-ih i 80-ih godina puštale muziku, i svetu bile itekako poznate. Prva među njima bila je svakako Eni Najtingejl. Naravno da je tada bilo mnogo manje žena nego danas, ali činjenica da ih je bilo vredna je pomena. Kod nas se prva žena DJ pojavljuje 90-ih godina, čuvena DJ Slavka (Slavica Duković) .

Mislim da ovim poslom može da se bavi svako ko prvenstveno voli muziku do srži, talentovan/a je, ne pravi kompromise, i svoju emociju prenosi na najbolji mogući način svim onim ljudima koji dolaze da slušaju, a ne da gledaju šou. Jer na kraju, ako nisi kvalitet, sve ostalo nakon nekog perioda nestane i budeš olako zaboravljen/a. 

Šta je po tvom mišljenju važno, pored ljubavi prema muzici, da svaki DJ poseduje? Jesu li sve DJ filozofije lične, zavise li od samog/e DJ-a i njegovog/nog pristupa muzici i životu, ili i ovde postoje neke nepisane norme i pravila koja predodređuju svačiji put i mere svačiji rad u odnosu na to?

Važna je ljubav, kvalitet, mnogo rada na sebi kroz muziku, i nekakva sreća uz sve to, koja podrazumeva da svoj talenat i sve što želiš prezentuješ svetu, na pravom mestu i u pravo vreme.

Ja lično slušam dosta žanrova muzike, od ambienta, new soul, garage, drum’n’bass, funk-a, alternativnog rock-a i naravno house i techno koja su moja prva ljubav. Svaki čovek na ovoj planeti je drugačiji, i time postaje jedinstven na neki svoj način. Tako da smo i mi DJ-evi međusobno zaista različiti. Mi možemo na primer da osećamo jednako jaku ljubav prema nekom određenom (identičnom) muzičkom žanru, ali da pri tome zapravo ostanemo u potpunosti različiti, do kraja, što apsolutno i jesmo. Na kraju krajeva bitno je koliko radiš i koliko veruješ u to što radiš. Ja verujem da ako radiš mnogo da ćeš se istinski okrenuti onome o čemu sanjaš, a to je mesto na svetskoj DJ sceni.

Ko je Dee, šta ona radi u svom profesionalnom životu, kako pliva u svemu što joj se dešava?

Dee je velika hustler-ka (borkinja) , vredna, disciplinovana, samokritična do besvesti, puna iskrenog entuzijazma, vere u sebe, ali nekada i nevere u sve ono što se događa oko nje. Plivam, polako i oprezno.

Jesu li Dee i Dijana Knežević ista osoba? Ako nisu kako se odvaja ono što radiš profesionalno od onoga što jesi ili radiš privatno? I da li je to uopšte moguće u situacijama kada radiš ono što zaista voliš?

Dee i Dijana su iste osobe, onakvu kakvu me vidite za pultom takva sam i privatno. Bitno je da budeš ti. Ja jesam Ja.

Koje su top 3 životne istine koje si otkrila zahvaljujući DJ-ingu?

Da muzika može istinski da spaja ljude čak i za ceo život. Da nikada ne sumnjam u sebe i svoj kvalitet. Otkrila sam hrabrost na nekom višem nivou koju nisam ni znala da posedujem.

Kuda trenutno plovi tvoj muzički brod i kuda bi volela da zaplovi u narednom periodu?

To trenutno se nekako odužilo ako tako mogu da kažem, tako da ću se ipak osvrnuti na sada, što podrazumeva to da sam u fazi istraživanja zvuka koji želim da prezentujem ljudima kroz produkciju. Volela bih da to što ja budem radila kod publike izazove pozitivan feedback, jer bi to bilo zapravo to što bi mi dalo boost za dalje korake u mojoj karijeri.

Stimulativna poruka za sve žene koje bi iz ljubavi zaplovile Dijaninim morem?

Nikada nemojte da počinjete da se bavite ovom profesijom ukoliko želite da vam to bude i ostane samo neka vrsta životne trazicije, ili zato što je to ,,cool’’ ili u ,,trendu’’ . Možete vi da pratite trend ali trend definitivno neće pratiti vas. Uvek gledajte da nešto ostavite iza sebe pa makar to bio i demo vaše sopstvene muzičke numere. 

Nema komentara

Ostavi komentar