Koliko sam bila i ostala slobodna da biram? - Stoglava Aždaja
1159
post-template-default,single,single-post,postid-1159,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom

Koliko sam bila i ostala slobodna da biram?

Image

Pitam se, godinama unazad, koliko sam zapravo slobodna da biram? Koliko su moji izbori bili i ostali slobodni? Da li sam birala zaista ono što želim ili sam ‘pak nesvesno birala ono što sam smatrala dobrim za sebe, bez obzira koliko sam to istinski želela?

Čini mi se da sam pravila slobodne izbore. Mnogi su bili pogrešni, pa mi se upravo zbog toga i čini da sam slobodno birala. Ako nisam bila proračunata da li to znači da sam u određenom trenutku bila slobodna? Da, jesam. Mislim da jesam. Nisam bila uslovljena normom “nepogrešivosti“ i “sigurnosti“ već sam letela pravo kroz zid, svojevoljno. Zašto? Pa upravo zato što me je to tada činilo srećnom. Radila sam šta sam želela. Znači ipak sam bila slobodna. Nisu me sprečavali ničiji aršini, uputi i preporuke. Jer ono što je nečije ne može biti moje. Ne želim da nečije bude moje. Šta sam to ja birala? Uglavnom sve, sem da se rodim. Doduše, nisam birala kako ću se zvati, gde ću živeti, ko će me roditi i napraviti, i tome sl. Sve je to bio i ostao apsurd. Svi životi, na ovoj planeti, deo su tog apsurda. To je možda jedina nesloboda sa kojom se susrela. Pošto sam bila prisiljena da živim odlučila sam da nadalje, u svom životu, budem i ostanem slobodna. Da oslobodim onaj početni apsurd, i da nastavim da gradim u svom životu sopstvenu samovolju. Nije sloboda zarđali kovani koncept. Zloupotrebljena, a dostupna. Dostupna u onolikoj meri koliko je poželjna.
Ja svoju slobodu želim, od srca i srcem celim, i nikada neću ni prestati da biram u slobodi, pa makar do iznemeglosti birala pogrešno i grešno. Mada, šta ljubav zna šta je greška? I, šta je to pogrešno? Relativne teskobe i ostali postmodernizmi su to. Mimo zlodela i nedela sve je ispravno i tuđe.
Opet, ukoliko na “pogrešnost“ i grešnost ne gledamo isto, dozvoli mi da budem toliko slobodna da se okrenem, i da odem. Jer ja želim da budem slobodna da odbacim čak i ono što sam juče, slobodno, izabrala i da zavolim ono što od trenutka i slobode ponovo izabrala. Trenutak je čar, dar i mar.
Jer sloboda izbora zapravo ne leži u večnom izboru jer izbor nit’ j3 jedan, a nit’ je večan.

 

Slobodna AŽDAJA

2 Komentara
 • ironijexl
  Objavljeno u 14:22h, 04 januara Odgovori

  Sloboda je hrabrost da se snose posledice svojih izbora…

  • 100glava
   Objavljeno u 14:25h, 04 januara Odgovori

   Upravo tako. Zato se ja osećam tako slobodnom. 🙂

Ostavi komentar