Ljubav preko skajpa - Stoglava Aždaja
2399
post-template-default,single,single-post,postid-2399,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Ljubav preko skajpa

love_on_skype_by_sheer_madness-d4tyy5r
Poezija piše o netaknutim ljubavima, o bujalim strastima, o neizmernim težnjama. Poezija piše pisma, peva serenade, moli za oproštaje i vapi za otelotvorenjem. Šta piše život? Šta piše 21. vek?
Nestale su adrese, nestala su pisma i svojeručna priznanja. Daljina više nije daljina. I ono što ti se čini dalekim ti možeš da približiš, da vidiš, da probaš i odstraniš. Nema više one ljubavi koja pomera planine i miri mora, nema više one strasti koja inspiriše i vozi svet. Sve je danas tako cyber. I ljubav, i seks, i mržnja i prijateljstvo. Radujemo se virtuelnom svetu više nego ljudima, više nego Njemu ili Njoj. A kad nam se ljubav desi jedino što umemo jeste da obaramo taj isti virtuelni svet sopstvenim klišeima o sreći i kvazi zadovoljstvu.
Zar se nismo uželele pesnika, poeta i slikara? Zar smo spale na digitalne reči, na virtuelne dodire i emocije? Kako mogu da ga volim ukoliko ne znam kojom rukom piše, kojim pismom ili bojom on mene voli? Kako da mu se veselim preko ekrana? Zar je ljubav tako prosta pa je spala na megabajte? Ubio je 21. vek čežnju i nedostajanje. Ljubav se modernizovala. Počela je da skajpuje, da opstaje putem ekrana i lošeg zvuka, da se gasi na whatsapp/u ili rađa na vajberu. Ljubavi ima ali mi se čini da je potrošena kao kategorija i ideal. Pesnici i pesnikinje su stvarali ideale o ljubavi, ne sluteći da će jednom doći jedan skajp koji će napisati milion potpuno drugačijih i prizemnijih ljubavnih priča i pesmica. Ja volim pesnike i poete, maštam o Hajneu, patim zbog Hesea, plačem s Rakićem, prkosim s Nerudom dok sa sopstvenom ljubavlju skajpujem. Izgleda da ni ja ne mogu da ne volim na moderne načine, ali zato mogu i moram da maštam o poetskoj ljubavi. Moram i da patim zbog poetske ljubavi, da plačem sa pesnicima i prkosim vremenu koje me tera da verujem u ljubav preko skajpa.
Kakva god da je, ljubav je.
Kažu da oplemenjuje.

http://www.cosmopolitan.rs/ljubav-i-seks/dating/18483-ljubav-preko-skajpa-zar-smo-spale-na-digitalne-reci-i-emocije.html

Nema komentara

Ostavi komentar