Nasilje u intimno-partnerskim odnosima - Stoglava Aždaja
2363
post-template-default,single,single-post,postid-2363,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Nasilje u intimno-partnerskim odnosima

10930113_10153157030279771_8180866075852709247_n

Sve smo mi, bar jednom za života, bile žrtve nečijeg nasilja. Sve mi i svi mi, kao društvo, o nasilju moramo da razgovaramo naglas, bez straha i stida,  jer nasilje nije niti sme biti privatna stvar!

Nasilje je zločin i samo bi zločinci trebalo da se plaše i stide. Zar moramo važnost i nužnost rešavanja problema nasilja nad ženama da pravdamo surovom činjenicom da je u Srbiji svaka druga žena žrtva nasilja? U intimno-partnerskim odnosima od januara 2016. do novembra 2016. godine u Srbiji je ubijeno 30 žena.

Moramo li da prepričavamo strahote koje su mnoge žene pretrpele od svojih muževa, momaka, ljubavnika ne bi li vam pokazala ozbiljnost ovog problema? Znamo li mi, uopšte, razliku između dozvoljenog i nedozvoljenog ponašanja u intimno-partnerskom odnosu? Znamo li mi, zapravo, šta je nasilje? Pre svega, važno je znati to da nasilje ne podrazumeva isključivo fizički napad.Zapravo fizičkom napadu u intimno-partnerskom odnosu uglavnom prethodi mnogo toga, što većina nas obično i  ne tretira kao nasilje.

Stoga, smatram da je važno da sada stvari nazovemo pravim imenom tako što ćemo obuhvatiti sve ono što jeste nasilje a što se često kao nasilje ne predstavlja:

1. Pretnje, prinude (pretnje da će povrediti vaše bližnje, da će vam oduzeti decu, da će odati vaše lične informacije, preti vam samoubistvom kako ga ne bi ostavile)

2. Ekonomsko zlostavljanje (sprečava vas da pronađete ili zadržite posao, daje vam nedovoljno novca, traži vam da opravdate svaku paru koju potrošite, primorava vas da molite za novac, oduzima vam vaš novac )

3. Zastrašivanje (zaplašivanje pogledom, postupcima, vikanje, lomi stvari, uništava vašu okolinu, zlostavljava vaše kućne ljubimce, pokazuje vam oružje )

4. Psihološko i emotivno zlostavljanje (ignoriše vas, neće da razgovara sa vama, ponižava vas, ismeva, optužuje, kritikuje, psuje, nabija vam osećaj konstantne krivice, naziva vas pogrdnim imenima, ubeđuje vas da ste ludi)

5. Izolacija (kontroliše šta radite, sa kim se viđate, s kim se dopisujete ili razgovarate, šta čitate, prati vas i uhodi, pretura po vašim stvarima, postavlja vam ultimatume i nameće izbore i koristi ljubomoru kao opravdanje za

svoje ponašanje)

6. Umanjivanje, poricanje i okrivljavanje (prebacuje odgovornost na vas za svoje nasilničko ponašanje i stoga umanjuje ozbiljnost zlostavljanja, govori da ste vi krivi jer ste ga izazvali, opravdava nasilje alkoholom ili ga jednostavno poriče)

7. Korišćenje dece (koristi decu za prenošenje poruka, uzmenirava vas, vređa i ponižava pred decom, podržava ih da vas ne poštuju, alimentaciju upotrebljava kao način za pokazivanje moći ili preti da će vam oduzeti decu)

8. Korišćenje muških privilegija (on donosi sve važne odluke, podseća vas stalno na to da ste žensko i da bi stoga trebalo da radite samo ono što vam on kaže, smatra da ima pravo da se pita za sve što vi radite, govorite ili kako se oblačite i očekuje da pristanete na seks uvek kad on to poželi)

Ukoliko se pronađete bar u jednom segmentu gore navedenih situacija nemojte da se plašite da priznate sebi da se nalazite u krugu nasilja. Postoje ljudi koji vam mogu pomoći da sve prebrodite, prevaziđete i da krenete napred. Najvažnije je da  iz kruga nasilja izađete. To nije nemoguće. Nemojte da se krijete, da ćutite niti da se stidite. Vičite, kažite svima, potražite pomoć jer vaš život i vašu slobodu niko, na ovom svetu, nema pravo da ugrožava.

Nasilnici ne umeju da vole. Nasilnici vrše krivična dela. Nasilnici se ne menjaju, pa čak i onda kada uplakani kleče pred vašim nogama moleći za oproštaj. Nasilje se ne oprašta. Nasilje se prekida. Nasilje mora da se prekine!
Doživeti razliku između nasilja i ljubavi znači reagovati na svaki vid ugrožavanja sopstvene, ali i tuđe slobode i života. Ne osuđujte vaše prijateljice, majke, sestre, kume, komšinice, poznanice, tetke ili bake koje preživljavaju nasilje. Niko ne voli niti može da uživa u činu sopstvenog zlostavljanja. Pomozite im! Osnažite ih! Prijavite nasilje i ne ćutite!
Biti zarobljena u krugu nasilja znači biti nemoćna i uplašena. Stoga, budimo solidarne, pričajmo o nasilju, osuđujmo ga i ne žmurimo na ono što nas okružuje jer sve smo mi bile ili možemo biti žrtve bilo kog oblika nasilja.

Za početak posetite sajt:

Autonomnog ženskog centra  http://www.womenngo.org.rs/, koji svakako predstavlja jednu od najvažnijih ženskih organizacija koje se bave ovim problemom,

kao i

mreže Žene protiv nasilja http://www.zeneprotivnasilja.net/ koja predstavlja koaliciju specijalističkih ženskih organizacija koje pružaju individualnu podršku ženama i menjaju društveni kontekst radi smanjenja nasilja nad ženama.

 

http://www.cosmopolitan.rs/moj-zivot/ispovesti/17828-nasilje-u-partnerskim-odnosima-kako-ga-prepoznati-i-sta-uciniti.html

Tags:
, ,
Nema komentara

Ostavi komentar