U Aleksincu projekcija filma o sudbini žena u Srbiji i Albaniji - Stoglava Aždaja
4722
post-template-default,single,single-post,postid-4722,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom

U Aleksincu projekcija filma o sudbini žena u Srbiji i Albaniji

Kratkometražni film o sudbini mladih žena iz Albanije i Srbije “Kismet”, koji su radile žene iz ove dve zemlje, a govori o patrijarhalnom društvu u kome one i danas žive, biće prikazan u ponedeljak 11. decembra od 18 sati, u Domu kulture u Aleksincu.

Film “šeta” između urbanih i ruralnih sredina ovih dveju zemalja, između tradicionalnog i digitalnog, između presija i inovacija, starih narativa i novih šansi, a postavlja pitanje – koliko smo slični u različitostima?

Kismet

Autorka filma Minja Marđonović smatra da su konteksti u kojima su se bavili pitanjem pozicije žena u društvu, izuzetno patrijarhalni, zatvoreni i konzervativni i da to je glavni izazov žena, kako u Srbiji, tako i u Albaniji. „Kismet“ je priča o sudbini žena iz Srbije i Albanije; foto: promo plakat

Ovaj projekat je pokrenut sa željom da ukažemo na zajedničke probleme koje žene imaju u ove dve zemlje. Ispostavilo se da ono što povezuje žene Albanije i Srbije jeste njihov kismet, a kismet je sudbina svih žena na ovim prostorima, njihova „obaveza“ da ispune ono što im društvo nameće – navodi Marđonović.

Cilj „Kismeta“ je, kako kaže, da okupi mlade žene, aktivistkinje, koje kroz dokumentovane priče mladih Albanki i Srpkinja grade mir između naroda, koja su kontekstima nametnuto međusobno neprijateljska, a ipak poprilično slična.

Studentkinja završne godine albanskog jezika i književnosti Milena Beran iz Aleksinca je jedna od 10 intervjuisanih žena u filmu, a kaže da joj je velika čast što će se film prikazati u njenom rodnom gradu.

Nakon večerašnje projekcije biće organizovana i tribina, na kojoj će govoriti autorka filma Marđonović i Beran koja je jedna od učesnica. Inače, kako kažu, film je imao uspešne premijere u Beogradu i Tirani, a ovo je prva projekcija u jugoistočnoj Srbiji.

Film je deo projekta „Žene Albanije i Srbije: Mi to možemo!” koji sprovodi udruženje građana „Zajedno Zajedno“ sa svojim partnerima: Centrom za društvenu ravnotežu Beograd, Omladinski Centar Brus i New Vision Albania koji je podržan od strane OEBS-a i njihove misije u Srbiji.

Piše: J. A.

Nema komentara

Ostavi komentar